Retro mänguautomaatide populaarsus tänapäeval

Retro mänguautomaatide populaarsus tänapäeval

Mis põhjusel on retro-ajastu mängud veel siiani nii populaarsed? Kas põhjustavad seda generatsioonide ristumised mängurluses või on tegemist hoopis kasvatusliku põhimõttega? Mängude firmad on alati säilitanud oma arsenalis osa vanema ajastu mänge, sest 1980ndatel ja 1990ndatel loodud mängud pakuvad omamoodi fantastilist mõju noorematele mängijatele.

21.sajandi alguses peeti mänguvõistlusi kõikjal maailmas just retro mängude abil. Varasemalt ette valmistatud mängude turniirid hõlmasid enda alla erinevad vanusegrupid ning tekkis küsimus- kas noorem generatsioon suudab õppida ära vaid 2D-l põhinevad arvuti ning mänguautomaadi mängud kui seda tegi tol ajal sama vanused? Tegemist oli justkui eksperimendiga uurimaks noorte mängijate võimekust taanduda lihtsamale tasemele. Tulemused oli jahmatavad- uutel mängijatel kulus mängu selgeks saamiseks rohkem aega kui aastakümneid tagasi sama vanuses mängijatel.

Retro mänguautomaate kasutatakse siiani väga aktiivselt mängutubades ja hasartmängudega seotud kohtades. Üheks põhjuseks kindlasti nostaligilise tunde pakkumine. Ms. Pac-Man, Bomberman, Super Mario Bros, Space Invaders, Cosmic Chasm ja Donkey Kongs on maailmatuntud arkaadimängud, mille originaalmasinate hinnad on kerkinud nüüdseks tuhandetesse eurodesse.

Retro ei tähenda aga alati pikaajalist vanust ning ajaloo omamist, retro tähendust saab laiemalt tähendada ka uuemate mängude nimel. Näiteks leiab veebilehelt https://www.manguautomaadidonline.ee/game/starburst-netent nostalgilise hõnguga Starbursti mängu, millest leiavad rõõmu ka kõrges vanuses mängurid.

Millised retro mängud on populaarsed veel tänapäevalgi?

  • Super Mario Bros- Pea iga mängija on kunagi kuulnud või mänginud Super Mario mänge ning seda kas arkaadimänguautomaadil või konsoolil, kuid kui paljud on saanud osaks maratonist, mille tulemuseks olid valutavad sõrmed ning jalge all kerra keritud vaip. Itaalia torumeestena tuntud Super Mario ja Luigi on oma loomisest saadik pakkunud mängurõõmu kõigile. Tänaseks on aga Super Mario nimel loodud pea uus tööstus. Nintendo poolt loodud ning Donkey Kongist inspireeritud mäng kandis algselt Jumpmani nime. Mänguautomaatides on ta figureerinud 1981.aastast saadik. 2021.aastal tehtud mängudeküsitluse alusel Inglismaal on Super Mario kõige enim hinnatud videomäng maailmas.
  • Ms. Pac-Man- Kas te teadsite, et Pac-Man tegelane on tegelikult naissoost? Sellele viitab ju tegelikult tema nimi.. Pac-Mani näljane tegelane on üheks kõige ikoonilisemaks mänguautomaadi tegelaseks, kelle toitmiseks tuleb mängulaual vältida teda jälitavaid tegelasi. 2022.aastal ootas mängu ka uus väljalase, kuid nii kohtuvaidluste kui ka online kommuunides toimunud vaidluste järel otsustati nimetada kangelane ümber Pac-Mom nimega (mis omakorda tegi ajalooliselt mängu jaoks monumentaalse muudatuse). Brändi imago ning nime muutus lõpetas ühe nostalgilise perioodi mängurite elus.
  • Donkey Kong’s- see kuulus ahvikangelane on mängureid lõbustanud nüüdseks üle 40 aasta. 1981.aastal loodud ahviklann on üheks enim müüdumaks Nintendo mänguautomaadiks, kus tegelased varieeruvad vastavalt uutele väljalastud versioonidele. Tegelaskujusid on mängus kümneid, kuid vaid vähesed figureerivad igas Donkey Kong versioonis.

Retro mänguautomaate kasutatakse siiani nii kasiinodes, laevadel, mängutubades, üritustel, võistlustel ning arcade keskustes (USA). Masinate müük ja ost toimub väga aktiivselt Ameerika Ühendriikides, kus vanad retro versioonid on kasutusel pea kõigis mängukeskustes. Hinnatud masinad on peamiselt tavakasutajate valdustes ning oksjoni korras on võimalik endale soetada ka ajaloolise väärtusega masinaid. Retromasinaid toodetakse ka siiani tehastes, kuid nüüdseks uuendatud tehnoloogiliste täiendustega.

Mänguautomaadid